سراشیبی سقوط سهام

در اولین روز کاری در آبان، شاخص کل بورس بیش از 38 هزار واحد افت داشت تا هم کانال یک میلیون و 400 هزار واحدی را از دست بدهد و هم امید سهام‌داران به بازگشت بازار به روند صعودی را ناامید کند. در روزهایی که ارزش دارایی سهام‌داران هر روز در حال کاهش است، دیگر نه از جلسات مسئولان سازمان با حقوقی‌های بزرگ بـورس خبری هـست، نه از بهارستان‌نشینان آبی گرم می‌شود. البته همچنان شعارهایی با مضمون لزوم صیانت از حقوق سهام‌داران منتشر می‌شود؛ اما طی دوماه‌ونیم اخیر، صحبت مسئولان درباره بازگشت بورس و حمایت از آن، رنگ واقعیت به خود نگرفته است.

تاریخ انتشار: 08:38 - دوشنبه 1399/08/5
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
no image

در هفته گذشته تکلیف بازارها مشخص بود. کاهش چند کانالی نرخ دلار، روند همه بازارها را نزولی کرد. این بار نیز بورس همانند بازار ارز، طلا، خودرو و … روند نزولی داشت و قریب به اتفاق بازارها همانند نرخ دلار، بازدهی منفی 10درصدی را به ثبت رساندند. با وجود این و با شروع هفته جاری اگرچه روند اصلاح نرخ دلار متوقف شده و دلار در کانال 29 هزار تومانی در حال دادوستد است؛ اما فشار عرضه‌ها در بازار سرمایه، فرصت نفس کشیدن به پورتفوها نمی‌دهد.

همچنان پای دلار در میان است

تا همین چند ماه پیش بود که 25 کارشناس طی نامه‌ای هشدار دادند که رشد شاخص‌کل عواقبی برای اقتصاد کشور خواهد داشت و افزایش تورم را به رشد نماگر بازار مرتبط می‌دانستند. حالا چند ماهی است که شاخص کل در مسیر اصلاح قرار گرفته و نسبت به آخرین موج صعودی خود، بیش از 60درصد اصلاح داشته است، با این حال نرخ تورم در حال رکوردشکنی است. بر اساس گزارش مرکز آمار، نرخ تورم نقطه‌ای در مهر۱۳۹۹ به عدد ۴۱, ۴درصد رسیده است؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین ۴۱,۴درصد بیشتر از مهر ۱۳۹۸ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کرده‌اند. نرخ تورم ماهانه مهر ۱۳۹۹ به 7درصد رسیده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل، ۳,۴ واحد درصد افزایش داشته است. این در شرایطی است که در دو ماه اخیر بازدهی بورس منفی بوده است. اما در مقابل دلار در این مدت در حال صعود بوده و به موجب این صعود، قیمت کالاها نیز در حال افزایش است. برای مثال و به گفته رئیس هیئت‌مدیره انجمن صنایع شوینده، بهداشتی و آرایشی ایران، به دلیل اجباری نبودن قیمت‌های این صنف و اینکه مشاهده شده برخی واحدها می‌خواهند قیمت‌های پراکنده‌ای اعلام کنند، قیمت پنج قلم کالا ۴۰درصد و بقیه کالاها ۳۰درصد افزایش یافته و طی چند روز آینده نیز اعمال می‌شود. یک پله پایین‌تر از گرانی، کمبود برخی کالاها در بازار است که این موضوع نیز با نرخ ارز ارتباط دارد.
گروه صنعتی بهشهر روز شنبه اعلام کرد به دلیل اتمام موجودی روغن خام، عملیات تولیدی این شرکت به مدت 9 روز از تاریخ 01/08/1399 متوقف شد. دلیل این موضوع نیز عدم تأمین ارز توسط بانک مرکزی جهت واردات روغن خام و عدم عرضه روغن خام به میزان مورد نیاز توسط شرکت بازرگانی دولتی ایران اعلام شده است! البته بانک مرکزی در واکنش به مباحث مطرح شده مبنی بر عدم تأمین ارز جهت واردات روغن خام، اعلام کرد: ۶۲۱۴ میلیون دلار تأمین ارز برای کالاهای اساسی انجام شده و این بانک در «اولویت‌بندی» نقشی ندارد. همچنین گروه ویژه اقدام مالی (FATF)، مجمع عمومی خود را از روز چهارشنبه تا جمعه برگزار کرد و تصمیم گرفت ایران و کره‌شمالی را در فهرست سیاه خود نگاه دارد و محدودیت‌های سخت‌تری بر کشورهایی که در زمینه پول‌شویی و تأمین تروریسم همکاری نمی‌کنند، اعمال کند. مجموعه این اخبار نشان می‌دهد چه بخواهیم و نخواهیم و چه نامه‌نگاری‌هایی انجام شود یا نه، اقتصاد ایران با نرخ ارز گره خورده است. در این شرایط اگر نرخ سود سپرده‌های بانکی نیز افزایش یابد، نه تنها شرایط بهبود نمی‌یابد، بلکه رشد نقدینگی شتاب یافته و رکورد تورمی تشدید می‌شود.از ابتدای امسال همواره بورس به عنوان بازاری امن برای سرمایه‌های مردم اعلام شد و حتی در مرداد نیز رئیس‌جمهور از مردم خواست همه چیزشان را به بورس بسپارند. با این حال روند بورس از اواسط مرداد تا به حال به گونه‌ای بوده است که نه تنها تازه‌واردان بلکه سهام‌داران قدیمی نیز نسبت به آینده این بازار ناامید شده‌اند. شهریور اوج زمانی بود که هم نمایندگان مجلس پیگیر افت شاخص کل بودند و هم مسئولان سازمان جلسات مکرری در این زمینه برگزار می‌کردند و وعده حمایت از بورس را می‌دادند. حتی گفت‌وگوی ویژه خبری نیز هر چند شب یک‌بار به بورس اختصاص داشت، جایی که رئیس دفتر رئیس‌جمهور، کف کانال یک میلیون و 600 هزار واحد را محدوده حمایتی برای نماگر بازار اعلام کرد و یکی از فعالان بازار نیز از تزریق روزانه ده هزار میلیارد تومان به بورس خبر داد.
این پیگیری‌ها تا اواسط مهر ادامه داشت؛ ولی حالا چند هفته‌ای است که دیگر خبری از این پیگیری‌ها نیست و حتی سرنوشت یک درصد منابع صندوق توسعه ملی که قرار بود برای حمایت از بازار اختصاص یابد، در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. به نظر می‌رسد در این شرایط همه منتظر مشخص شدن برنده انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هستند.

  • اصفهان زیبا
    پایگاه خبری اصفهان زیبا

    میلاد آرام

برچسب‌های خبر