ضدالتهاب‌های روده‌ای

غذا عاملی مهم و حیاتی برای همه افراد است و همچنین یکی از لذت‌های زندگی به شمار می‌رود؛ به‌خصوص اگر بدانید چه غذاهایی مـنـاسـب حالـتـان است. مثلا بیماری التهابی روده ازجمله بیماری‌های شایع است که برای رفع آن توجه به تغذیه نقش مهمی دارد. در این زمینه دکتر آرمان عرب، متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی توضیحات جامع و مفیدی می‌دهد. اگر مبتلابه بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو (دو شکل اصلی بیماری‌های التهابی روده) هستید، حتما این تجربه را داشته‌اید که در زمان مصرف غذاهای خاصی دچار علائمی شده یا هضم برخی غذاها برای شما مشکل شده باشد. بیماری کرون و کولیت اولسراتیو باعث التهاب مخاط دستگاه گوارش می‌شوند. امروزه محققان معتقدند که علل بیماری‌های التهابی روده مجموعه‌ای از عوامل، شامل ژن‌های مرتبط با بیماری است که فرد به ارث می‌برد.

تاریخ انتشار: 06:54 - دوشنبه 1399/06/24
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
no image

 همچنین به دلیل پاسخ غیرطبیعی سیستم ایمنی بدن در برابر برخی از باکتری‌های روده و عوامل غذایی-محیطی است که در محیط اطراف ما قرار دارند. ویروس‌ها، باکتری‌ها، سیگار، استرس و رژیم غذایی ازجمله عوامل محیطی احتمالی هستند که می‌توانند باعث تحریک بیماری‌های التهابی روده شوند؛ اما تاکنون هیچ مدرک علمی وجود ندارد که ثابت کند یک ماده غذایی خاص یا افزودنی می‌تواند به‌صورت مستقیم باعث ایجاد بیماری‌های التهابی روده شود. اگرچه برخی محققان به وجود یک نوع رابطه احتمالی میان رژیم غذایی و بیماری‌های التهابی روده اشاره‌کرده‌اند. یکی از موارد پیشنهادی، وجود رابطه با رژیم حاوی چربی و شکر زیاد و محدود از میوه و سبزی است. بر اساس مطالعات پیشین، میزان شیوع بیماری‌های التهابی روده در کشورهایی همچون ژاپن کمتر از غرب اروپا و شمال آمریکاست. اگرچه در دهه‌های اخیر تعداد افراد مبتلا به بیماری‌های التهابی روده در ژاپن در حال افزایش است، یک توضیح احتمالی برای افزایش شیوع این بیماری در ژاپن این است که مردم این کشور بیش از گذشته از الگوی غذایی غربی(رژیمی سرشار از چربی‌ها و قندهای ساده) پیروی می‌کنند. در ادامه به برخی از مشکلات رایج بیماران مبتلا به بیماری‌های التهابی روده و راهکارهای برخورد با این موارد اشاره می‌کنیم.

اسهال

اسهال یکی از علائم اصلی بیماری‌های التهابی روده است. زمانی که شما درد و اسهال دارید، اولین فکری که به ذهنتان خطور می‌کند این است که غذا خوردن را متوقف کنید؛ اگرچه خوردن و آشامیدن برای تأمین مواد مغذی و مایعات در طول اسهال مهم است. برخی از بیماران به این نکته پی برده‌اند که غذاهایی خاص مانند آن‌هایی که سرشار از فیبر هستند، می‌تواند باعث بدترشدن اسهال شود. حذف غذاهای حاوی فیبر می‌تواند در طول عود بیماری سودمند باشد. غذاهای چرب، سرخ‌کرده، پرادویه، الکل و کافئین نیز می‌توانند باعث افزایش اسهال شوند.کم‌آبی بدن یک نگرانی در خصوص این بیماران است، به‌خصوص اگر از اسهال رنج ببرند. زمانی که بدن شما آب از دست می‌دهد و کم آب می‌شود، فقط نوشیدن آب خالص کمک‌کننده نیست؛ چراکه شما علاوه بر آب، قند و نمک نیز ازدست‌داده‌اید. اگر اسهال شما شدید است، جایگزین کردن مایعات ازدست‌رفته با پودرهای خوراکی ORS گزینه بهتری نسبت به آب خالص است یا اینکه شما می‌توانید شربت شیرین شده با مقدار اندکی شکر و یک میان وعده نمکی استفاده کنید. سعی کنید نوشیدن مایعات بسیار سرد و همچنین نوشیدنی‌های حاوی کافئین(قهوه، چای پررنگ، نوشابه سیاه و نوشیدنی‌های انرژی‌زا) را محدود کنید؛ چراکه باعث تحریک دستگاه گوارش و عود علائم می‌شوند.

تجمع نفخ

برخی از بیماران مبتلا به بیماری‌های التهابی روده از تأثیرات باد و نفخ شکمی همچون آروغ زدن و تورم شکم نگران هستند. نفخ می‌تواند ناشی از بلع مقدار زیادی هوا در هنگام صحبت کردن یا غذاخوردن باشد. همچنین می‌تواند ناشی از تولید گاز توسط باکتری‌های کولون باشد. اگر می‌خواهید میزان نفخ خود را کاهش دهید، باید از مصرف غذاهایی که باعث نفخ می‌شوند، پرهیز کنید. مثال‌های معمول شامل غذاهای پرادویه، حبوبات (نخود و لوبیا)، سبزی‌های خانواده کلم و کرفس است. نوشیدنی‌های گازدار، کافئین و سوربیتول(شیرین‌کننده مصنوعی) نیز می‌توانند باعث افزایش تجمع باد و نفخ شوند.

سوءتغذیه و کاهش وزن

تغییرات وزنی به‌طور شایع در بیماران الـتـهـابـی روده مـشـاهـده مـی‌شــود کـه نشان‌دهنده دوره‌های عود و خاموشی بیماری است. کاهش وزن نشانگر این است که شما به مقدار کافی موادمغذی و انرژی دریافت نمی‌کنید و اگر کاهش وزن ناخواسته دارید، باید با متخصص تغذیه خود مشورت کنید. در طول عود بیماری حفظ وزن بسیار مهم است. راه‌های جلوگیری از کاهش وزن شامل افزایش تعداد وعده‌های غذایی در طول روز، کاهش حجم هر وعده غذایی، مصرف مـواد غذایی حاوی پروتـئـیـن و انرژی است. همچنین تغییرات ساده همچون مصرف سوپ و آب‌میوه به‌جای قهوه و چای ضروری است. رژیم‌های غذایی که به‌منظور حفظ وزن یا افزایش وزن استفاده می‌شوند نیز باید توسط متخصص تغذیه توصیه شود.

خستگی

بسیاری از بیماران مبتلا به کرون یا کولیت اولسراتیو خستگی را تجربه کرده‌اند. خستگی بیشتر در طول دوره عود بیماری نمایان می‌شود، اگرچه بیماران ممکن است خستگی را در طول دوره خاموشی بیماری نیز تجربه کنند. اگر شما مبتلا به کم‌خونی، اضطراب یا افسردگی باشید، بیشتر خستگی را تجربه خواهید کرد. همچنین برخی از داروها هم می‌توانند باعث ایجاد خستگی شوند. به‌منظور حفظ انرژی بدنی در بالاترین سطح ممکن از پنج تا شش وعده غذایی کم‌حجم در طول روز استفاده کنید. همچنین با مصرف یک میان وعده غذایی کوچک در آخر شب از افت قند خون و بیدار شدن حین خواب جلوگیری کنید.

  • اصفهان زیبا
    پایگاه خبری اصفهان زیبا

    لیلا کهلانی

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط