کدام ریال‌ها نقشی از اصفهان بر خود دارند؟!

چند سکه و اسکناس سراغ دارید که با تصاویری از اصفهان ضرب شده باشند؟! پل خواجو و نقش گل و مرغ بر کدام ریال‌ها نقش بسته‌اند؟ اسم اصفهان بر کدام پول‌ها نوشته شده بوده و کدام میراث نصف جهان بر ارز رایج مملکت حضور دارند؟ برای صحبت درباره ردپای اصفهان بر پول ملی باید در زمان سفر کنیم و اجازه بدهید این سفر سه قرنی را از دورانی که اصفهان در اوج بود، آغاز کنیم.

 

تاریخ انتشار: 12:50 - سه شنبه 1399/12/12
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه
no image

308 سال پیش: نام اصفهان بر سکه نقره

اجازه بدهید چند صد سالی در زمان سفر کنیم؛ دقیقش می‌شود 308 سال به عقب برگردیم زمانی که اصفهان در انتهای دوره صفوی قرار داشت و شاه سلطان حسین سکه‌هایی ضرب کرد از جنس نقره که نام «اصفهان» و عنوان «ضرب اصفهان» بر آن‌ها حک شده بود. نمونه‌هایی از این سکه‌ها را می‌توانید در موزه ملی ملک در تهران ببینید.

69 سال پیش: اسکناس عالی قاپو

شاید الان در مخیله هیچ کداممان نگنجد که روزگاری 20 ریال هم پول رایج مملکت ما بوده است! بیایید یک سفر تاریخی به حدود 69 سال پیش داشته باشیم و اسکناس‌های 20 ریالی پهلوی دوم را ببنیم. بر پشت این اسکناس‌ها نمایی از کاخ عالی قاپو نقش بسته بود و زیر این نما نوشته شده بودند: «عالی قاپو، کاخ شاه عباس کبیر در اصفهان». بر روی اسکناس هم تاریخ 1330 به عنوان سال انتشار اسکناس درج شده بود.

27 سال پیش: گل و مرغ اصفهان بر اسکناس

دو مرغ در میان انبوه گل‌های شکفته بر پشت اسکناس‌های 5000 هزار ریالی را دیده‌اید؟! سفر دوممان را باید به همین 182 سال پیش برنامه‌ریزی کنیم. وقتی حاج میرزا آقا امامی در اصفهان متولد شد، در همین شهر رشد و نمو پیدا کرد و راه هنرمندان مینیاتوریست صفوی را ادامه داد و به احیاگر سنت نگارگری صفوی و هنر سوخت معروف شد. او در میانه سال‌های 1305 تا 1325 شمسی بروبیای فراوانی در اصفهان داشت و آثارش باب طبع اروپاییان قرار گرفته بود. در سال 1372 اسکناس‌های 5هزار ریالی در ابعاد 154*75 میلیمتر منتشر شدند که بر روی آن‌ها تصویر امام خمینی، بانک مرکزی، پنج هزار ریال و شماره سریال اسکناس درج شده بود و بر پشت اسکناس هم نقش گل و مرغ تصویر شده بود؛ این نقش از جمله آثار هنرمند صاحب نام اصفهانی، میرزا آقا امامی بود؛ هنرمندی که آثارش در کلکسیون‌ها و موزه‌هایی در سراسر دنیا دست به دست می‌شود.

17 سال پیش: نقش جهان به ریال

سال ۱۳۸۲بود که بانک مرکزی تصمیم گرفت میراث جهانی اصفهان را بر پشت اسکناس‌های ۲۰هزار ریالی ترسیم کند و این گونه بود که نمایی از عالی قاپو و مسجد جامع عباسی بر اسکناس‌های ۲۰۰۰۰ریالی نقش بست. 

12 سال پیش: سکه پل خواجو

سفر سوم را باید به حوالی اسفندماه سال 1387 یعنی 12 سال پیش برنامه‌ریزی کنیم. وقتی که بانک مرکزی تصمیم به انتشار سکه‌های جدید گرفت و قرعه طرح هزار ریالی به نام پل خواجوی اصفهان افتاد. سکه‌ای 5/8 گرمی با قطر 23/7 میلی‌متر از جنس‌های مس، نيکل و آلومينيوم ضرب شد. مبلغ اسمی سکه در وسط، عبارت «جمهوری اسلامی ايران» و قله دماوند در بالا، سال ضرب در پائين، خوشه گندم در حاشيه حک شده بود. همچنین تصوير پشت سکه نمای شرقی پل خواجو و خورشيدی بود که در پشت پل غروب می‌کند.

شما چه اسکناس‌ها یا سکه‌های دیگری می‌شناسید که نام و نشانی از اصفهان بر خود داشته باشند؟!

 

  • اصفهان زیبا
    پایگاه خبری اصفهان زیبا

    نفیسه حاجاتی

برچسب‌های خبر