احتیاط‌های خانه‌تکانی

در اسفند ماه و روزهای پایانی سال به دنبال انتظار برای رسیدن سال نو و عادات افراد مبنی بر خانه‌تکانی، گل‌کاری، خرید و درنتیجه آن، انجام کارهایی مثل شست‌وشوی زیاد، استفاده از مواد شوینده همچنین تماس با گل، خاک و نور آفتاب ممکن است مشکلاتی برای پوست و ناخن که اولین سد دفاعی بدن هستند، ایجاد شود. ازاین‌رو، احتیاط و رعایت نکات لازم برای پیشگیری از اختلالات پوست و ناخن ضروری است. به همین منظور شایسته دیدیم با دکتر فاطمه مختاری، متخصص پوست، مو، زیبایی و لیزر و دانشیار دانشگاه علوم‌پزشکی اصفهان گفت‌وگویی داشته باشیم و حاصل آن را برای شما بازگو کنیم. پس ما را دنبال کنید.

تاریخ انتشار: 12:04 - دوشنبه 1399/12/25
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه
no image

کارهایی که همشهریان عزیز جهت خانه‌تکانی استفاده می‌کنند، شست‌وشوی مکان‌ها و وسایل منزل و به دنبال آن استفاده بیش از حد معمول روزانه از آب و مواد شوینده مثل مواد سفیدکننده است. همچنین گردگیری یکی از کارهایی است که در این زمان به‌وفور انجام می‌شود. در اثر تماس طولانی‌مدت پوست و ناخن با آب، گردوغبار و مواد شوینده آسیب‌هایی به آن وارد می‌شود که درنهایت فرد را مستعد ایجاد بیماری اگزما در پوست (قرمزی، خشکی، خارش، ترک، ایجاد پوسته و حتی تاول در پوست مبتلا) یا بیماری ناخن تحت عنوان اونیکولیز  (جداشدن صفحه ناخن از بستر آن و درنهایت ایجاد ته‌رنگ زرد یا سبز در ناخن) می‌کنند. افرادی که از قبل زمینه بیماری‌های پوستی یا ناخن مثل اگزما، آتوپی، پسوریازیس و… دارند، مسلما بیش از دیگران در معرض خطر هستند و در این بین، اگزمای پوستی را می‌توان شایع‌ترین علت شکایت بیماران در این دوران دانست.

راهکارهای پیشگیری

جهت جلوگیری از ایجاد مشکلات ذکرشده بهتر است همگی به نکات زیر توجه کنند:
کارهای مربوط به تمیزکاری به روزهای پایانی سال موکول نشود و تدریجی صورت گیرد.
در هنگام شست‌وشو و گردگیری از دستکـــــش نخی و سپس پلاستیـــــکی استفاده شود.
جهت شستن دست‌ها ترجیحا از پن‌های حاوی گلیسیرین استفاده شود.
پس از هربار شستن دست‌ها، از مرطوب‌کننده‌ها که بهترین آن‌ها وازلین است، استفاده شود.
در صورت ایجاد علائم اگزمای پوستی یا ضایعات ناخن، نزد متخصص پوست مراجعه شود تا علاوه بر تداوم اقدامات ذکرشده، به صورت کوتاه‌مدت از داروهای کورتیکواسترویید چه به صورت موضعی و بعضا چه به صورت سیستمیک سود برده شود.
جهت درمان بیماری اونیکولیز باید از تماس ناخن‌ها با آب و مواد شوینده اجتناب شود. ناخن‌ها کوتاه نگه داشته شوند و در صورت صلاح‌دید پزشک معالج، جهت جلوگیری از ایجاد قارچ کاندیدا در ناخن، به صورت موضعی از کرم‌های ضد قارچ استفاده شود.
از کارهای دیگری که در این ایام انجام می‌شود، گل‌کاری است. علاوه بر تماس پوست دست با آب و خاک که ممکن است درصورت رعایت‌نکـــــردن توصیــــه‌های پیشگیرانه، منجر به بیماری اگزمای پوستی و اونیکولیز شود، امکان دارد در اثر تماس پوست و ناخن با خاک‌های آلوده بیماری قارچی ایجاد شود که علائم آن می‌تواند شبیه اگزما و اونیکولیز باشد. در صورتی که افراد به درمان معمول این بیماری‌ها پاسخ مناسب ندادند، باید از نظر قارچ بررسی لازم به عمل آید. معمولا درمان قارچ ناخن طولانی‌مدت و علاوه بر درمان موضعی، نیازمند درمان خوراکی نیز است.
خرید لباس نو و وسایل منزل، از اقدامات دیگری هست که در این ایام به‌وفور مشاهده می‌شود. به هنگام خرید به علت اینکه فرد طولانی‌مدت از منزل بیرون است، در معرض نور آفتاب خواهد بود.
جهت پیشگیری از مشکلات ناشی از نور آفتاب که به‌خصوص در افرادی که زمینه بیماری‌های خودایمنی مثل بیماری لوپوس یا بیماری‌های پوستی را که با نور آفتاب تشدید می‌شوند دارند، می‌توان به نکات زیر اشاره کرد:
در ساعات اوج آفتاب که معمولا 10 صبح تا 4 بعدازظهر است، در معرض نورآفتاب قرار نگیرند.
هنگام خروج از منزل از ضد آفتاب مناسب با پوست خود و با حداقل SPF=30 استفاده کنند که بهتر است 15 تا 30 دقیقه قیل از خارج‌شدن از منزل روی صورت و پشت دست‌ها بمالند و سپس هر دو ساعت یک بار تکرار شود. همچنین از کلاه نقاب‌دار و عینک آفتابی استفاده کنند.
عوارض ناشی از نور آفتاب به عوارض زودرس و دیررس طبقه‌بندی می‌شوند. از عوارض زودرس که حتی طی چند ساعت آینده رخ می‌دهد، می‌توان به آفتاب‌سوختگی اشاره کرد و از عوارض دیررس که معمولا طی چند ماه آینده و حتی سالیان بعد خود را نشان می‌دهد، می‌توان به ایجاد لک، کک و مک، خال، پیری زودرس و حتی سرطان پوست اشاره کرد. در صورت ایجاد عوارض ناشی از نور آفتاب با پزشک متخصص پوست جهت درمان آن‌ها مشورت کنند.

  • اصفهان زیبا
    پایگاه خبری اصفهان زیبا

    لیلا کهلانی