اصرار دانش‌آموزان انکار آموزش‌وپرورش!

گمانه‌زنی‌ها بالاخره به سرانجام رسید و همان‌طور که از ابتدا گفته شده بود، بنا به دستور ستاد ملی کرونا، امتحانات نهایی دو پایه نهم و دوازدهم، حضوری برگزار خواهد شد؛ موضوعی که صدای اعتراض دانش‌آموزان را بلند کرد. فریادی که آن‌قدر بلند بود که روز شنبه، جمع زیادی از این دانش‌آموزان را راهی خیابان هشت‌بهشت اصفهان کرد تا با تجمع در مقابل اداره کل آموزش‌وپرورش، خواهان لغو امتحانات حضوری و برگزاری آن به صورت مجازی باشند؛ چرا که به قول آن‌ها «آموزش مجازی، آزمون مجازی» نیز می‌طلبد. آن‌طور که اداره اطلاع‌رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش‌وپرورش اعلام کرده: «براساس مصوبه ۹۷۷ مورخه ۱۳ مرداد ۱۳۹۹ شورای عالی آموزش‌وپرورش در مورد نحوه خدمات آموزشی و تربیتی مدارس در دوره بیماری‌های همه‌گیر، امتحانات پایه‌های نهم و دوازدهم به جهت تأثیر نتایج آن‌ها در سرنوشت تحصیلی دانش‌آموزان به صورت حضوری برگزار می‌شوند.»

تاریخ انتشار: 02:42 - دوشنبه 1400/02/13
مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
no image

برگزاری آزمون با شرط‌ها و شروط‌ها

قرار است امتحانات نهایی دانش‌آموزان با رعایت پروتکل‌های بهداشتی برگزار شود تا دانش‌آموزان در برابر کرونا ایمن باشند: «برای برگزاری این امتحانات و به منظور حفظ سلامت دانش‌آموزان و عوامل اجرایی به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی شده است که دانش‌آموزان در گروه‌های مجزا در جلسات امتحان حاضر می‌شوند. تعداد حوزه‌های برگزاری امتحانات نسبت به شرایط عادی، افزایش بسیاری دارد؛ به‌طوری‌که دانش‌آموزان با فاصله دو متر از یکدیگر در فضایی مناسب که از تهویه کافی برخوردار است روی صندلی قرار می‌گیرند، مراقبان بهداشت و سلامت، دانش‌آموزان و عوامل اجرایی را هنگام ورود تب‌سنجی و غربالگری می‌کنند و بر استفاده از ماسک و رعایت موارد بهداشتی در تمام‌مدت نظارت دارند. گروه‌بندی و سامان‌دهی دانش‌آموزان در حوزه‌های اجرا به نحوی است که هنگام ورود و خروج ازدحام ایجاد نشود. نظافت و گندزدایی اماکنی که مورد استفاده قرار خواهند گرفت، انجام شده و پس از هر امتحان نیز انجام می‌شود. مواد شوینده و ضدعفونی‌کننده در اختیار دانش‌آموزان قرار می‌گیرد و برای اطمینان، تعداد کافی ماسک نیز پیش‌بینی شده است. همچنین سایر اقدامات بهداشتی براساس پروتکل‌های جدید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعمال خواهد شد و ناظران بهداشت و سلامت اعزامی از سوی آموزش‌وپرورش و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، بر اجرای کامل این پروتکل‌ها در تمام حوزه‌های برگزاری امتحانات نظارت خواهند کرد.»
اما اعلام پروتکل‌های بهداشتی برای برگزاری آزمون حضوری دو پایه نهم و دوازدهم، باز هم نتوانست خیال دانش‌آموزان و خانواده‌های آن‌ها را راحت کند؛ زیرا خیلی از آن‌ها معتقدند، مواردی که ستاد کرونا در نظر گرفته است، به طور کامل رعایت نخواهد شد. آن‌ها تجربه‌های مشابه را مثال می‌زنند. امیر که در پایه دوازدهم درس می‌خواند و این روزها هم بابت امتحان حضوری اضطراب دارد و هم تأثیر 30درصدی آزمون نهایی بر کنکور در شرایط فعلی او را نگران کرده، می‌گوید: «خانواده‌ام به شدت مخالف برگزاری آزمون حضوری هستند و می‌گویند حفظ سلامتی در شرایط کنونی اولویت اصلی آن‌هاست؛ حتی اگر امتحانات لغو نشود و امکان حضور بر سر جلسه آزمون را پیدا نکنم. از سوی دیگر، درست است که امسال، امتحانات نهایی، برای دانش‌آموزان پایه دوازدهم به خاطر تأثیری که بر کنکور دارد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ اما اکنون که در موج چهارم کرونا هستیم و روزانه نزدیک به 400 تا 500 نفر به خاطر ابتلا به کرونا فوت می‌کنند و خود وزارت بهداشت نیز هر گونه دورهمی و تجمع کوچک را منع کرده، برگزاری امتحانات نهایی و تأکید بر آن، جای سؤال دارد.»

تصمیمی که دانش‌آموزان را انگشت‌به‌دهان کرده است

پافشاری بر برگزاری آزمون حضوری دو پایه نهم و دوازدهم حالا و در شرایطی که آمار و ارقام روزانه مرگ و میر ناشی از کرونا و همچنین ابتلا به بیماری کووید19، لحظه به لحظه تغییر می‌کند و سیر صعودی به خود می‌گیرد و وزارت بهداشت از وخیم‌تر شدن شرایط در روزهای آتی سخن می‌گوید و ملتمسانه می‌خواهد که مردم رعایت پروتکل‌ها را جدی بگیرند، برای دانش‌آموزان دیگری هم مثل امیر، جای سؤال باقی گذاشته و آن‌ها را انگشت به دهان کرده است. مریم که در پایه نهم تحصیل می‌کند، می‌گوید: «یک سال است که همه آموزش‌ها به صورت مجازی انجام شده و دانش‌آموزان و معلم‌ها نیز به آن عادت کرده‌اند و خیلی از مشکلات اولیه را هم دیگر ندارند؛ بنابراین چرا آموزش‌وپرورش به جای برگزاری آزمون حضوری، امتحانات را مجازی نمی‌گیرد؟ استدلال آن‌ها این است که چون این امتحانات از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و به نوعی نقش تعیین‌کننده دارد، پس باید حتما حضوری برگزار شود، درحالی‌که اکنون، شرایط اصلا خوب نیست و در همین اصفهان، آمار مبتلایان به کرونا سر به فلک کشیده است. چه تضمینی وجود دارد که حتی اگر پروتکل‌های بهداشتی رعایت شود، دانش‌آموزان به خاطر تجمع و شرکت در آزمون، به بیماری کووید19 مبتلا نشوند؟ چرا آموزش‌وپرورش آزمون را مجازی نمی‌گیرد و سازوکاری نمی‌اندیشد که امکان تقلب یا به وجود آمدن مـشـکـلات دیگر در آن بـه صفر برسد؟»
دانش‌آموزان پایه نهم و دوازدهم حالا، برای لغو امتحانات نهایی دست به اعتراض زده‌اند و اصفهانی‌ها نیز با تجمع در مقابل آموزش‌وپرورش، خواسته‌اند که مدیران این اداره کل، صدای آن‌ها را به وزارتخانه برساند. از سوی دیگر، سایر دانش‌آموزان در استان‌های دیگر نیز خواهان لغو امتحانات هستند و پویش‌هایی را نیز با این مضمون راه‌اندازی کرده‌اند؛ مطالبه‌ای که هنوز به گوش وزارت آموزش‌وپرورش نرسیده و آن‌ها در قبال این موضوع همچنان مواضع قبلی خود را تکرار می‌کنند؛ این درحالی است که دانش‌آموزان و خانواده‌های آن‌ها همچنان نگران‌اند. مادر یکی از دانش‌آموزان پایه نهم می‌گوید: «به چه قیمتی قرار است امتحانات به صورت نهایی برگزار شود؟ بچه‌های ما اکنون هم استرس ابتلا به کرونا را دارند و هم اضطراب درس و مدرسه را. حداقل اگر می‌خواستند امتحانات را به صورت حضوری برگزار کنند، چرا آن‌ها را در اولویت تزریق واکسن قرار ندادند؟» مادر نازنین، دختری که در پایه دوازدهم درس می‌خواند نیز می‌گوید: «همان‌طور که دانش‌آموزان و معلم‌ها از پس آموزش مجازی برآمدند، امتحانات را هم می‌توان مجازی برگزار کرد تا خیال بچه‌ها و خانواده‌های آن‌ها راحت شود. می‌گویند امکان تقلب در آزمون مجازی وجود دارد، درحالی‌که ماه‌ها وقت داشتند فکری برای به حداقل رساندن تقلب‌ها و پایمال‌نشدن حق‌وحقوق دانش‌آموزان بکنند. شرایط اکنون به گونه‌ای است که برخی از خانواده‌ها می‌گویند اجازه حضور دانش‌آموزان به حوزه امتحانی را نخواهند داد، چنین دانش‌آموزانی چقدر باید استرس و نگرانی تحمل کنند و زحمات یک‌ساله آن‌ها به باد برود؟»
او که روان‌شناسی خوانده، می‌گوید که برخی از دانش‌آموزان به دلیل شیوع کرونا در یک‌سال اخیر و عدم امکان حضور در مدارس و تعامل با یکدیگر، دچار اختلالات روحی و روانی شده‌اند و خانه‌نشینی و ترس از ابتلا به کرونا آن‌ها را منزوی کرده؛ بنابراین آموزش‌وپرورش با اخذ چنین تصمیم‌هایی نباید وضعیت روحی دانش‌آموزان را بدتر کند و ما این موضوع را بارها از مسئولان آموزش‌وپرورش استان خواسته‌ایم و خود دانش‌آموزان هم که خواهان لغو امتحانات حضوری هستند. درحالی او این حرف‌ها را می‌زند که محمدرضا ناظم‌زاده، معاون آموزش متوسطه آموزش‌وپرورش استان اصفهان، در گفت‌وگو با «ایمنا» این مسئله را از دایره اختیارات آموزش‌وپرورش استانی خارج دانسته و گفته: «این یک تصمیم کشوری است. باید نظر کارشناسی آمـوزش‌وپـرورش لـحـاظ شود و امتحانات به صورت حضوری باشد، در حال حاضر بنا بر این است که امتحانات این دو مقطع به صورت حضوری برگزار شود؛ مگر اینکه دستور جدیدی از ستاد ملی کرونا برسد.»
 اما مـحـسـن حـاجـی‌مـیـرزایــی، وزیر آموزش‌وپرورش، در گفت‌وگو با مهر با بیان اینکه اصرار داریم امتحانات پایه نهم و دوازدهم حضوری برگزار شود، در خصوص چرایی این اصرار گفته است: «این سؤال مطرح شده است که چرا در چنین شرایطی روی امتحانات حضوری تکیه می‌شود؟ ما به طور قطع بدون هماهنگی با ستاد ملی کرونا و رعایت ملاحظات، سفارش‌ها و پروتکل‌های بهداشتی کاری انجام نخواهیم داد. این کار زمانی انجام می‌شود که با مسئولان بهداشت هماهنگ شده باشد و از این جهت نگرانی وجود ندارد. اما این کار به خاطر شما دانش‌آموزان است؛ زیرا امتحانات این دو پایه امتحانات تأثیرگذاری است و در آینده شغلی و تحصیلی‌تان اثرگذار است و اگر غیرحضوری باشد احتمال تضعیف حقوق شما وجود دارد و نگرانی‌هایی درباره همسانی نمره‌دهی و سنجش تحصیلی دانـش‌آموزان ایجاد می‌شود. باید امتحانات یکسانی برگزار شود و مطمئن باشیم حق هیچ دانش‌آموزی تضعیف نمی‌شود.»

چاره‌ای نداریم

بیاتی که معلم پایه دوازدهم است در این‌باره به «اصفهان‌زیبا» می‌گوید: «به دلیل تأثیر زیاد نتایج امتحانات در کنکور دانش‌آموزان، چاره‌ای جز برگزاری آزمون به صورت حضوری نیست؛ چراکه دانش‌آموزی که یک سال تلاش و کوشش کرده، حالا باید نتیجه زحماتش را ببیند، درحالی‌که با برگزاری آزمون حضوری، ممکن است حق او پایمال شود و دانش‌آموزی که درس و مـدرســــه برایش اولویت نبوده با تقلب نمرات بالاتری را کسب کند.»
البته از نظر او برگزاری آزمون باید با رعایت کامل موارد بهداشتی باشد و حفظ سلامت دانش‌آموزان در اولویت اول قرار بگیرد: «این مسئله شوخی‌بردار نیست و آموزش‌وپرورش نباید هیچ‌گونه اهمالی در این زمینه انجام دهد؛ چرا که پای جان دانش‌آموزان در میان است و این موضوع از هر چیزی با اهمیت‌تر است. بنابراین رعایت پروتکل‌ها به صورت نیم‌بند، فایده ندارد و نیازمند عزم جدی است.» با این حال، دانش‌آموزان دو پایه نهم و دوازدهم، هنوز از لغو امتحانات حضوری ناامید نشده‌اند و با راه‌اندازی پویش‌ها و کارزارهایی با مضمون «نه به امتحان حضوری»، خواهان لغو آزمون‌های خود هستند؛ خواسته‌ای که باید دید آیا به گوش ساکنان وزارت آموزش‌وپرورش و همچنین ستاد ملی کرونا خواهد رسید یا نه!

  • اصفهان زیبا
    پایگاه خبری اصفهان زیبا

    لیلا مقیمی

برچسب‌های خبر