هنرمند صلح پر کشید

او را با سه کلیدواژه می‌شناسیم؛ مشبک فلز، معرق فلز و صلح. واژگانی که محور فعالیت‌های مجید ملک‌زاده در همه این سال‌ها بودند و هر جا او را می‌دیدیم و از هر که برای دیدن خانه‌موزه‌اش دعوت می‌کرد، هنر و صلح نخ تـسبـیـح گـفـت‌وگـوهــا، میزبانی‌ها و فعالیت‌هایش بودند. هنرمندی چهل‌ساله که پس از سه هفته مبارزه، به صلح با کرونا رسید و پرکشید. آخرین پیام‌هایی که از او دریافت کرده‌ام به مدتی پیش از کرونا برمی‌گردد. وقتی سعی داشت در روز جهانی صلح از برخی از آثارش رونمایی کند و مـتـونی را به قلم خود در تـوضــیـح آثارش نوشته بود.

تاریخ انتشار: 03:33 - یکشنبه 1400/02/19
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
no image

همان زمان در همین صفحه گزارشی از موزه صلح کار کردیم و حالا امروز به مناسبت فوت این هنرمند بخش‌هایی از مطلبی را که به قلم خود او درباره هنر و آثارش دریافت کرده بودیم، بـرایـتـان مـی‌آوریـم؛ چراکه تمام تلاش خود او هــم شناساندن هنرش و دعوت همه به صلح بود. او معتقد بود از راه هنر می‌توان مفاهیم مختلف را تعریف کرد و دستاوردهای ویژه‌ای از جمله دستیابی به صلح جهانی  داشت.

 جست‌وجوگر آرامش در جهان

خلق آثاری که دو هنر ظریف‌بری فلزات و مینیاتور را در خود دارد و ترکیبی از هنرهای سنتی و مدرن هستند، یکی از پروژه‌های موفق ملک‌زاده در سال‌های فعالیتش بود. خودش درباره این اثر نوشته: «ما مانند پلی بین گذشته و آینده عمل نموده‌ایم که ضمن حفظ ساختار اصلی هنر آن را به نیازهای به‌روزشده بـشریت آمیخته‌ایم. در خلق این آثار از دو منظر دورنما و نمای نزدیک حالت دوگانه‌ای از پرسپکتیو اعمال نموده‌ایم که ذهن بینندگان را از دور جذب و هنگام نزدیک شدن به آثار بعد دوم آن که نمایان شدن جزئـیـات اســت بـلافـاصـلـه آشکار می‌گردد.»مجید ملک‌زاده همیشه بر «طرح مسئله و ارائه راهکارهای عملی در قالب هنر و فرهنگ کار تیمی» تأکید می‌کرد.

هنر؛ راه اسطوره‌شدن برای کسب کمالات انسانی

در بخشی از متنی که از او داریم، آمده: «کلید واژه و لازمه هرگونه حرکت ماندگار در سطح بین‌المللی، پیداکردن ظرفیت و پتانسیل(بینش کمال‌گرایانه) است و می‌تواند نقشه خوبی برای جوانان در پیمودن مسیر پر فراز و نشیب و پرتلاطم بین‌المللی باشد. ما راه اسطوره‌شدن و ظرفیت‌سازی برای کسب کمالات انسانی را به جوانان آموخته‌ایم و با دمیدن روحیه تلاشگری و امید تمامی استعدادهای درونی آن‌ها را به حرکت درآورده‌ایم. این نکته مهم را که هر گونه تغییری باید ابتدا از خود فرد صورت بگیرد، در آثار خود به نحو شایسته‌ای به تصویر
کشیده‌ایم.» او در بخش دیگری از متنش نوشته بود: «ما معتقدیم وجود اقلیتی خلاق در جوامع و شکل‌گیری هسته‌های کار تیمی مانند یک چرخ‌دنده کوچک خواهد بود که آرام‌آرام در سایر بخش‌های جامعه الگوسازی نموده و بقیه را مانند چرخ‌دنده‌های یک ساعت عظیم به حرکت وادار می‌کند.» و در پایان این متن را به قلم مجید ملک‌زاده بخوانید: «ما خاک را به‌عنوان “ویژه‌ترین الگو” و یکی از مهم‌ترین اصول شاخص برای “آرامش در جهان هستی” درآثار هنری خود مطرح و در نظر گرفته و باور داریم که در صورت انتقال این پیام مهم به بشریت، این‌که بدانیم از کجا نشئت گرفته‌ایم و به کجا باز خواهیم گشت، مبدأ و مقصد خود را به انواع آلودگی‌ها و انرژی‌های منفی مبتلا نخواهیم  کرد.»

خداحافظی معاون صنایع‌دستی کشور با هنرمند صلح

«دست تقدیر خداوند بار دیگر گلی از بوستان فرهنگ و هنر ایران زمین را برچید، با نهایت غم و سوگواری، گوهری بی‌بدیل از صنایع‌دستی و هنرهای سنتی در سپهر درگذشتگان این عرصه، آسمانی و جاودانه شد. استاد مجید ملک‌زاده، استاد برجسته و بی‌مثال رشته مشبک و معرق فلز ایران بود که بسیاری، افتخار شاگردی و پیروی از او را داشتند.»
این بخشی از متن پیام تسلیت پویا محمودیان، مـعـاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی کشور است که به مـنـاسـبـت درگـذشـت هنرمند اصفهانی مشبک و معرق فلز، منتشر کرد. در بخش دیگری از این پیام آمده: «مرحوم ملک‌زاده مدیر موزه صلح اصفهان بود و در زمان حیات خود تلاش بسیاری برای ابلاغ پیام صلح با زبان هنر کرد. او فرزند استاد مهدی (پدر هنر مشبک و معرق فلز ایران)، متولد ۲۰ تیر ۱۳۵۰ خورشیدی و از هنرمندان هنرهای سنتی مشبک و معرق فلز شهر اصفهان بود.» گفتنی است خانه‌موزه این هنرمند در محله سنبلستان و در کنار خانه تاریخی بخردی واقع است.

 صلح موضوعی که بشر برای ادامه زندگی به آن نیاز دارد

به روایت میراث آریا، در ادامه پیام تسلیت معاون صنایع‌دستی وزارت میراث فرهنگی، ذکر شده که ملک‌زاده فعالیت هنری خود را در این رشته از سال ۱۳۷۱ آغاز کرد و پس از فراگیری هنر معرق و مشبک فلز متوجه شد که هنر به تنهایی معنایی ندارد و نمی‌تواند تأثیری روی مردم بگذارد، در نتیجه شروع به تحقیق در موضوعات مختلف کرد و در مسیر موضوع صلح وارد و متوجه شد که صلح موضوعی است که بشر برای ادامه زندگی به آن نیاز دارد.

خالق کتاب‌‌ها و آثار هنری با موضوع صلح

نگارش و چاپ چندین مقاله پژوهشی در موضوع‌های صلح، توسعه پایدار، خاک و تأثیر آن بر صلح، اقتصاد، هنر، رنگ و نور و تأثیر آن بر صلح و آرامش جامعه و چشم‌اندازهای راهبردی برای تحقق صلح از منظر هنر از جمله آثار پژوهشی این هنرمند است. خلق سه اثر هنری ارزشمند و انجام کار گروهی در تجلیل از خانواده گردشگر فرانسوی در اصفهان در سال ۸۶، دریافت تقدیرنامه برای صلح و فعالیت‌های صلح‌آمیز از آقای ران کلارک شهردار گلدکست‌استرالیا در سال ۲۰۱۱ از جمله اقدامات انـسـان‌دوســتـانــه ایــن هــنـرمــنـد بود.

  • اصفهان زیبا
    پایگاه خبری اصفهان زیبا

    نسترن ایران‌پور

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط