پس از سالها آزمون و خطا و اجرای طرح حذف دفترچههای کاغذی بیمه به صورت پایلوت در برخی از استانها، بالاخره نسخهنویسی الکترونیکی از ابتدای ماه جاری در سراسر کشور آغاز و دفترچههای کاغذی بیماران حذف شدند. حذف دفترچههای کاغذی و جایگزینی نسخهنویسی الکترونیکی در سراسر کشور البته درحالی از اول دی ماه امسال رخ داد که وزیر بهداشت با اجرای این طرح در شرایط کنونی مخالف بود و به همین دلیل نیز با نوشتن نامههای متعدد از رئیس جمهور درخواست کرد که اجرای این قانون تا 6 ماه دیگر به تاخیر بیفتد؛ چرا که به گفته نائب رئیس انجمن داروسازان۳۰۰ هزار بیمار در داروخانه با حذف نسخ کاغذی سرگردان خواهند شد.
مخالفتها با اجرای این قانون، اما راه به جایی نبرد و مخالفان پای خود را در یک کفش کردند که تحت هر شرایطی نسخ الکترونیکی باید جایگزین دفترچههای کاغذی شوند. یکی از مخالفان عدم اجرای این قانون در شرایط کنونی، حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بود که در این باره به «خانه ملت» گفته: «حذف دفترچههای کاغذی قانون است، باید اجرا شود و نمیتوان آن را به تعویق انداخت.ممکن است در مسیر اجرای قانون سنگاندازی و مردم را سرگردان و دولت را مجبور کنند که از مجلس بخواهد در اجرای این موضوع تجدیدنظر شود، اما این تکلیف قانونی پس از ۸ سال تعلل باید اجرا شود.» به گفته او، بنا به اطلاعات موجود، یکی از مهمترین عللی که تاکنون برای حذف نشدن دفترچههای کاغذی اعلام شده است، فراهم نبودن زیرساختهای الکترونیکی کردن نسخ بوده است. گفته میشود شرکتهای بیمهگر زیرساختهای خود را توسعه نداده بودند. این درحالی است که پزشکان، آزمایشگاهها و داروخانهها نیز همواره نسبت به اجرای پروژه نسخ الکترونیک مقاومت میکردند.» به گفته رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ممکن است در مسیر اجرای قانون سنگاندازی و مردم را سرگردان و دولت را مجبور کنند که از مجلس بخواهد در اجرای این موضوع تجدیدنظر شود، اما این تکلیف قانونی است و باید اجرا شود. شهریاری همچنین با اشاره به نامه وزیر بهداشت به رئیسجمهور که خواستار تعویق ۶ ماهه اجرای طرح نسخهنویسی الکترونیک شده است، گفته: « رئیسجمهور در پاسخی هوشمندانه با این موضوع مخالفت کرد، زیرا دولت به هیچوجه نمیتواند اجرای قانون را به تعویق بیندازد.»
بیماران بلاتکلیف!
حالا و در شرایطی که بیست روز از اجرای قانون حذف نسخ کاغذی در سراسر کشور میگذرد، پیشبینیها درست از آب در آمد و همانطور که تا پیش از این برخی در رابطه با تبعات اجرای زودهنگام این قانون هشدار داده بودند، عدم هماهنگی و اتصال برخی از داروخانهها و مراکز درمانی به این سیستم، بیماران را سرگردان و پروسه درمان آنها را مختل کرده است. زهرا، زنی 35 ساله میگوید: «پزشک در نسخه آنلاین برایم آزمایش نوشت، اما زمانی که به آزمایشگاه مراجعه کردم، متصدی گفت که آن مرکز هنوز به سستم وصل نشده است و مجبور شوم دوباره به پزشک مراجعه کنم و از او بخواهم که آزمایشم را در یک نسخه کاغذی ثبت کند.» علی 25 ساله نیز با مشکلی مشابه با زهرا روبه رو شده است: «داروهایم در نسخه الکترونیک ثبت شد، اما زمانی که به داروخانه مراجعه کردم، به من گفته شد که نسخهای در سیستم ما ثبت نشده است. این اتفاق چندین بار برایم افتاده. از طرف دیگر برخی از مراکز درمانی یا داروخانهها هنوز به سیستم وصل نشدهاند و حذف دفترچههای کاغذی باعث شده تا دردسرهای زیادی برای بیماران به وجود آید و آنها را سرگردان کند. از یک طرف بیماران دفترچه کاغذی ندارند و از سوی دیگر هم برخی از داروخانهها و مراکز درمانی هنوز به سیستم وصل نشدهاند؛ موضوعی که نشان دهنده عدم یکپارچگی بین مراکز و دستگاههای مختلف است. البته این موضوع باعث شده تا برخی از پزشکان علاوه بر تجویز نسخه الکترونیک، نسخه کاغذی نیز بنویسند تا بیمار دچار مشکل نشود.» علیرغم همه این مشکلات، قانون نسخهنویسی الکترونیک همچنان در حال اجراست و آنطور که مهدی میرشاهولد، مدیرکل روابطعمومی و امور بینالملل سازمان بیمه سلامت ایران به «همشهری آنلاین» گفته: «دفترچه کاغذی بیمه، ابزاری برای نوشتن نسخه و تهیه دارو یا انجام خدمات درمانی و تشخیصی بود و حالا نسخه الکترونیک جایگزین آن شده و در عمل تفاوتهای بسیار مثبت و زیادی نسبت به نسخهنویسی کاغذی دارد. از اینرو نباید بهانهای برای دوبارهنویسی نسخه کاغذی وجود داشته باشد؛ بنابراین تمام پزشکان و مؤسسههای طرف قرارداد با سازمان بیمه سلامت میتوانند از طریق سامانه نسخه الکترونیک، نسخهها را بهصورت الکترونیک بنویسند و حتی امکان نسخهنویسی الکترونیک برای پزشکان مراکزی که با سازمان بیمه سلامت قرارداد ندارند هم وجود دارد و این مراکز و پزشکان هم میتوانند با ثبتنام در سامانه نسخه الکترونیک، نسخه بیماران را به صورت الکترونیک ارسال کنند.»
افزودن دیدگاه جدید