فراگیر شدن فضای مجازی و دسترسی آسان کودکان و نوجوانان به گوشیهای اندروید در کنار فرصتهایی که برای این نسل فراهم کرده، تهدیدهای بیشماری نیز به وجود آورده است؛ تهدیدهایی که موجب افزایش جرائم سایبری و همچنین کاهش سن بزه شده است. در همین راستا دومین طرح «پویش مردمی کودکان سایبری» باهدف افزایش آگاهی عمومی در مورد مخاطرات فضای مجازی برای کودکان در قالب ۷ موضوع از سوی پلیس فتا در حال برگزاری است. سرهنگ سید مرتضی مرتضوی، رئیس پلیس فتا استان اصفهان در گفتوگو با «اصفهان زیبا» از جزئیات این پویش میگوید.
«پویش مردمی کودکان سایبری» از چه زمانی آغاز به کارکرده و تا چه مدتی ادامه خواهد داشت؟
این پویش از 25 دیماه شروع به کارکرده و به مدت یک هفته نیز ادامه دارد. همچنین اولین «پویش مردمی کودکان سایبری» نیز در سال گذشته برگزار شد.
هدف از برگزاری این پویش چیست؟
هدف از این پویش تقویت مهارتهای رسانهای و آگاهیبخشی به کودکان زیر 18 سال است.
محورهای پویش چه موضوعاتی را در برمیگیرند؟
پویش در هفت روز برگزار میشود و هرروز نیز به یک موضوع خاص میپردازد. روز اول پویش به موضوع «کودکان سایبری، والدگری در فضای مجازی»، روز دوم به «کودکان سایبری و آموزش مجازی»، روز سوم به «مسئولیتهای اجتماعی کودکان در فضای مجازی»، روز چهارم به «آموزش حریم خصوصی کودکان سایبری»، روز پنجم به مسئله «اعتیاد اینترنتی کودکان سایبری»، روز ششم به «بازیهای رایانهای کودکان سایبری» و روز هفتم به «کودکان سایبری، پلیس فتا و حمایت پلیس از کودکان در فضای مجازی» اختصاص دادهشده است.
اشاره کردید که سال گذشته اولین پویش مردمی کودکان سایبری برگزار شد. این پویش چه نتیجه و خروجی داشته است که شما تصمیم به ادامه آن گرفتید؟
در حال حاضر احساس میشود که بسیاری از شهروندان از فقدان سواد رسانهای رنج میبرند و علیرغم فراگیر شدن فضای مجازی توانایی استفاده از فرصتهای آن را ندارند. بنابراین هدف از برگزاری« پویش مردمی کودکان سایبری» ارتقای افزایش سواد رسانهای کودکان و والدین آنهاست. بهواقع در تلاشیم تا با اجرای این پویش به کاهش آمار جرائم سایبری در حوزه کودکان کمک کنیم؛ چراکه در این زمینه آموزش سیستماتیکی وجود ندارد و محتوای خاصی تولید نشده است. البته سعی میکنیم تا با روشهای مختلف روزانه به افزایش سطح سواد رسانهای کودکان کمک کنیم و صرفاً آموزشها را به یک هفته در سال محدود نکنیم. در این هفته صرفاً محتواها به شهروندان منتقل و برجستهتر میشوند.
آیا بررسی انجامشده که برگزاری چنین پویشیها میتواند در کاهش بزه کودکان مؤثر باشد؟
هدف از برگزاری این پویش مهار جرائم سایبری کودکان در کوتاهمدت نیست بلکه آموزشهای لازم باید به کودکان ارائه شود تا در آینده شاهد کاهش بزه باشیم.
استقبال کودکان و والدین آنها از پویش مردمی کودکان سایبری تاکنون چطور بوده است؟
آنچه تاکنون مشاهدهشده، نشان میدهد که چه کودکان و چه والدین هر دو استقبال بسیار خوبی از این پویش نشان دادهاند و در بازنشر محتواهای آمادهشده که در وبسایت پلیس بارگذاری شده، کمک کردهاند. در این میان، رسانهها نیز باید به کمک پلیس فتا بیایند تا موفقیت بیشتری در این زمینه حاصل شود. البته برای ارزیابی نحوه عملکرد مردم در فضای مجازی و میزان اثرگذاری این پویش باید منتظر بمانیم.
کودکان و والدین آنها چطور میتوانند به این پویش بپیوندند؟
پویش مردمی کودکان سایبری، پویشی همگانی است و اصلاً مجری آن مردم و فعالان مجازی هستند؛ بنابراین هر کس که بخواهد در آن مشارکتی داشته باشد، میتواند به وبسایت پلیس مراجعه کند.
آیا خود کودکان هم در تولید محتوا برای این پویش مشارکت دارند؟
خیر، در این پویش محتوا تأمین و در وبسایت پلیس بارگذاری شده است. ولی قرار است در سال دو مرحله فراخوان تولید محتوا برای کودکان اعلام شود تا آنها بتوانند در این زمینه محتوا تأمین کنند. در سالهای گذشته مسابقاتی مثل نقاشی با موضوع سواد رسانهای نیز برگزارشده است.
آماری از جرائم سایبری کودکان در اصفهان دارید؟
اکنون آمار دقیقی در دست ندارم، اما سن وقوع بزه کاهش پیداکرده و به 12 سال رسیده است. اغلب جرائم سایبری کودکان نیز انتقال و انتشار محتوای نامناسب و خشونتگرایی جنسی را شامل میشود. موضوعی که نشاندهنده کاهش سطح نظارت والدین بر فعالیت فرزندانشان در فضای مجازی است؛ درحالیکه اگر والدین نقش مؤثرتری در این حوزه ایفا کنند، شاهد حضور ایمنتر کودکان و نوجوانان در فضای مجازی خواهیم بود.
افزودن دیدگاه جدید