نمایشگاه «به سوی امید» با حضور وزیر امور خارجه لهستان افتتاح شد
«پناهدادن به بیپنـاهان را از اصفهـان یاد گـرفتهایم»؛ این جملـه، مهــمتریــن و جـالبتوجهتـرین جملـهای بــود کــه در افتتاحیه نمایشگاه «بهسوی امید» از زبان وزیر امور خارجه لهستان شنیدیم. عصر دوشنبه، 19 اردیبهشت ماه دومین رویداد بینالمللی هفته فرهنگی اصفهان با حضور پرتعداد مهمانان لهستانی و سفیر لهستان در ایران، برگزار و «نمایشگاه اسناد کودکان لهستانی در مسیر سفر به اصفهان» به میزبانی حوزه هنری استان اصفهان در عمارت سعدی، رسما آغاز به کار کرد.
بعد از برگزاری اختتامیه جشنواره بینالمللی «پوپک»، این بار نوبت به افتتاحیه نمایشگاه «به سوی امید» بود که پای مهمانان خارجی را به هفته فرهنگی اصفهان باز کند و جالب اینکه در هر دو رویداد «کودکان» نقش پررنگی داشتند؛ اولی با نقاشیهای کودکان جان گرفت و دومی، پناهدادن اصفهان به کودکان لهستانی فراری از جنگ جهانی دوم را روایت میکند. افتتاحیه لهستانی-اصفهانی با سخنرانی دو میزبان اصفهانی آغاز شد. مجتبی شاهمرادی، رئیس سازمان فرهنگی شهرداری اصفهان در صحبتهایش اظهار امیدواری کرد که این رویداد فصل جدیدی در روابط اصفهان و لهستان ایجاد کند. شاهمرادی خبر گردشگرانه مهمی را هم اعلام کرد؛ نقاطی از اصفهان که میزبان کودکان لهستانی بودهاند، ثبت و به یک مسیر گردشگری تبدیل میشوند. «برگزاری هفته فرهنگی اصفهان در لهستان» خبر دیگری بود که معاون فرهنگی شهردار با اعلام آن، اظهار امیدواری کرد که بهزودی شاهد برگزاری این رویداد باشیم. سخنران دوم مراسم، شهردار اصفهان بود. علی قاسم زاده صحبتهایش را با این جمله آغاز کرد: «اصفهان این افتخار را دارد که ۸۰سال پیش پذیرای دوهزار و ۶۰۰ کودک لهستانی بوده است.» او از سابقه پانصدساله ارتباط اصفهان و لهستان هم گفت و از همکاری لهستانیها برای برگزاری این نمایشگاه تشکر کرد.
دو کلیپ طی مراسم افتتاحیه پخش شدند؛ اولی ویدئویی بود که به مناسبت هفته فرهنگی اصفهان ساخته و وایرال شده بود. دومی هم کلیپی بود برگرفته از مستند گفتوگو با لهستانیهایی که از جهنم جنگ به بهشت اصفهان پناه آورده بودند. در این کلیپ روایتهای جذابی از زبان زنان لهستانی که در آن زمان کودکان پناهنده به اصفهان بودند، شنیدیم. در ابتدای مراسم، متن سخنرانی وزیر امور خارجه بین حضار پخش شده بود و سومین نوبت سخنرانی به او رسید. زبیگنیو رائو، وزیر امور خارجه لهستان صحبتهایش را اینگونه آغاز کرد: «هموطنانم در دوران تیره جنگ جهانی دوم در این خاک مأمن و پناه یافتند. این تصاویر و اسناد نویددهنده یک آرمان اخلاقی و انسانی است که امروز بیش از هر زمان دیگری به آن نیاز داریم؛ چراکه بسیاری اوقات داستان جنگ جهانی دوم تنها در چارچوب نبرد میان متفقین روایت میشود، در حالی که این نمایشگاه به ما نشان میدهد که یک بُعد عمده و مهم از تاریخ آن روزگار مغفول و نادیده باقیمانده است.»او به بیان روایتهایی از تاریخ جنگ و مسیر رسیدن آوارگان به اصفهان پرداخت و به اینجا رسید که «اساتید دانشگاه مشهور لهستانی که در بین افراد انتقالی بودند، مرکز مطالعات ایران را تأسیس کردند. در ایران کنسرت پیانو توسط لهستانیها برگزار میشد و مغازهها و رستورانهای لهستانی در تهران و اصفهان راهاندازی شد. اصفهان بهعنوان "شهر کودکان لهستانی" شهرت یافت؛ چراکه پذیرای دوهزار و ۵۰۰ کودک لهستانی شد که اغلب آنها ایتام بودند؛ کودکانی که در اصفهان فرصت یافتند تا به مدرسه بروند و با همسن و سالان خود در ارتباط باشند.»رائو به لهستانیهایی که ایران را ترک نکردند و ماندند هم اشاره کرد و افزود: «ما دیروز با آنها، فرزندان و بعضا نوادگانشان دیدار داشتیم و از آنها بابت حفظ فرهنگ و هویت خود سپاسگزاریم.» او صحبتهایش را با یک جمله کلیدی و با تأکید بر میزبانی لهستان از سهمیلیون پناهجوی اکراینی به پایان برد: «ما از ایران درس سخاوت و مهماننوازی آموختیم. امیدوارم همه آوارگان بتوانند به بهشتی مانند بهشتی که مردم ایران و اصفهان برای آوارگان لهستانی فراهم کردند، برسند.» پس از مراسم افتتاحیه مهمانان ایرانی و لهستانی به دیدن نمایشگاه رفتند. اگر شما هم علاقهمند به دیدن این نمایشگاه هستید، میتوانید تا 25 اردیبهشت ماه هر روز از ساعت 16 تا 20 به گالری گلستان عمارت تاریخی سعدی که همسایه میدان نقشجهان است و در گذر سعدی واقع شده، سر بزنید.
افزودن دیدگاه جدید