دیروز کرونا در اصفهان همزمان با کشور رکورد زد.شناسایی بیش از ۱۳۰۰ مبتلای جدید و ۴۵ مورد فوتی، پیشبینیهای نزولیشدن آرام منحنی سومین پیک کرونا در نصفجهان را مخدوش کرد. بررسی منحنی سومین پیک کرونا در اصفهان نشان میدهد که میزان شیوع هرچند صعودی بوده اما نوسانهای گذرا هم داشته است؛ بهگونهای که آمار ابتلای روزانه بین 1300 تا 800 مورد تغییر کرده است. درعینحال بیشترین میزان ابتلا در شهرستانهایی رخداده که در پیکهای قبلی جهش قابلتوجهی در میزان ابتلا را ثبت نکرده بودند.
حالا در کنار همه اماواگرها و مشکلات، کمبود تختهای بیمارستانی استان بیشتر خود را نشان میدهد.
10 درصد فوتی
ابتدای همهگیری کرونا تاکنون بیش از ۴۲ هزار بیمار در استان بستری شده که از این تعداد بیمار چهار هزار و ۶۰۰ نفر فوت کرده و از آمار کل بیماران بستریشده، دو هزار و ۳۰۰ نفر مبتلای قطعی مثبت بوده و تست پی سی آر آنها مثبت شده است. بهعبارتدیگر 10 درصد از مبتلایان کرونا در اصفهان، فوت کردهاند. در هشت ماه گذشته دو هزار و ۳۰۰ مرگ قطعی و مشکوک نیز اتفاق افتاده است. آغاز پیک سوم در میانه پیک دوم رخ داد و به همین دلیل جهش این پیک گستردهتر و بزرگتر بود. در شهریورماه، پیک سوم آغاز شد و پس از تعطیلات دهه آخر ماه صفر، رشد مبتلایان محسوستر شد. آمار در هفته اول و دوم مهرماه به دلیل تجمعات، سفر و بازگشاییهای مختلف بیشتر شد. مسئولان بهداشتی پیشبینی کردند که حدود دو هفته بعد، افزایش آمار بیماران، چهار هفته بعد بیماران بستری و شش هفته بعد آمار مرگومیر افزایش یابد که متأسفانه این پیشبینی به حقیقت نزدیک شد.
به گفته دستیار ویژه استاندار در ستاد استانی مدیریت بیماری کرونا، استان در پیک سوم کرونا قرار دارد و در هفته گذشته میزان بستری و تعداد مبتلایان در سطح اصفهان روند نزولی داشت. جوادی میگوید: «البته آمار تغییر چندانی نداشت و مختصری کاهش یافته بود؛ چراکه رعایت پروتکلها افزایش یافته و به علت ابتلای تعداد زیادی از مردم اصفهان، میزان اپیدمی بهتدریج کاهش مییابد.» رئیس کمیسیون بهداشت شورای شهر درباره تعداد واقعی مبتلایان کرونا در اصفهان توضیح میدهد که در این خصوص مطالعه خاصی انجامنشده و امکان بررسی هم وجود ندارد. چراکه تعدادی از مبتلایان باوجود تست پی سی آر مثبت اما تست سرولوژی آنها مثبت نیست و به همین دلیل نمیتوان آمار واقعی ابتلا در استان را محاسبه کرد. اما به نظر من تعداد قابلتوجهی از مردم اصفهان مبتلا شدهاند و بنابراین فعلا میزان ابتلا افزایش قابلملاحظهای نمیتواند داشته باشد. فروردینماه و در زمان پیک اول کرونا روزانه حدود 1200 مورد ابتلای جدید در استان به ثبت میرسید و بااینوجود تعداد بیمارستانهای ویژه بستری کرونا در شهر اصفهان فقط سه بیمارستان بودند. امروز با وجودی که آمار ابتلا بهطور تقریبی به همان میزان است، اما تعداد بیشتری بیمارستان درگیر بستری و رسیدگی به وضعیت مبتلایان هستند. این موضوع شاید نشاندهنده افزایش قدرت این ویروس یا تغییر شیوه بیماریزایی آن در جهش اخیرش است. آمارهای هفتههای اخیر استان این حدس را تأیید میکند. بهطور میانگین در طول شبانهروز حدود ۳۰۰بیمار در بیمارستانهای اصفهان بستری و روزانه حدود ۴۰ بیمار فوت میشوند که اندکی نوسان هم در این آمار مشاهده میشود.
مرز هشدار
اصفهان تا مرز هشدار فاصله چندانی ندارد. مقامات بهداشتی اصفهان اعلام کردهاند که اگر تعداد بستریها به حدود دو هزار و ۵۰۰ برسد، نقطه شکنندگی اتفاق میافتد. روز گذشته تعداد بستریها در اصفهان 1800 نفر را رد کرد. در اواخر شهریورماه میزان بستریشدهها در 24 ساعت بین 1600 تا 1700 نفر متغیر بود. متوسط بستری بیماران بدحال در آیسییو 350 نفر بوده که روز گذشته و در زمان ثبت بحرانیترین آمار این بیماری، این نرخ حفظشده و 351 بیمار کرونایی در آیسییوهای بیمارستانهای اصفهان بستری شدند. عمده مرگومیرها در این گروه اتفاق میافتد و اگر تحت حمایت دستگاه تنفس مصنوعی قرار بگیرند طبق آمار جهانی مرگومیر آنها به حدود ۸۰ درصد میرسد، در هفتههای گذشته در استان آمار مرگومیر بیماران مبتلایی که در آی سی یو بستری بودهاند، حدود ۶۰درصد بوده است.
مسئله کمبود تخت
به گفته جوادی، در اصفهان تعداد تخت بیمارستان نسبت به استاندارد کشور کمتر است. او میگوید: «بعد از انقلاب بیمارستانهای دولتی الزهرا، صدوقی، سوانح سوختگی و امام حسین و غرضی و بیمارستانهای خصوصی میلاد و خانواده ایجاد شده و این در حالی است که نرخ جمعیت استان در 40 سال گذشته چند برابر شده است.» جوادی تأکید میکند: «در شرایطی که دولت توان ساخت بیمارستان در استان را ندارد، باید از بخش خصوصی کمک گرفت؛ ولی شهرداریها، معاونت درمان، دانشگاه علوم پزشکی و وزارت بهداشت هم به بخش خصوصی کمک خاصی نمیکنند.» به گفته او استان کمبود حدود پنجهزار تخت بیمارستانی دارد و این در حالی است که اپیدمی کرونا هم رخداده و تعداد بیماران هم افزایش یافته است. امروز بیش از 300 تخت آیسییو در اصفهان به بیماران کرونا اختصاص دارد و این در حالی است که به گفته جوادی در مواقع معــمولی تعداد تختهای آی سی یو بیمارستانهای اصفهان کفاف بیماران بهخصوص حادثه دیدگان تصادفات را ندارد. جوادی میگوید: «اصفهان همیشه بیمار پشت نوبت آیسییو بهخصوص در بخش دولتی را به دلیل تفاوت هزینهها دارد. در حال حاضر تعدادی از بیماران کرونا در بیمارستان الزهرا در بخش بستری هستند و خدمات آیسییو را دریافت میکنند که این موضوع نشاندهنده افزایش تعداد بیماران با وضعیت حاد است.»
افزودن دیدگاه جدید