شگفتی بزرگ فوتبال به سرانجام میرسد یا خیر؟
بشریت در تاریخ خود رابطه خوبی با تغییرات به خصوص با تغییرات بزرگ و بسیار پر سروصدا نداشته است، هرگاه تغییری بنیادین در شرف وقوع بوده، صداها و رایهای مخالف و موافق بسیاری در کنار آن بلند شده است. فوتبال بهعنوان یک ورزش یا بهتر است بگوییم صنعت پرطرفدار نیز از این قاعده جدا نیست. خود فوتبال نیز در زمان شروعش بدین گونه بود و با این شرایط ناآشنا نیست؛ از انقلاب ایجاد جام جهانی فوتبال تا ورود تکنولوژی یا تغییر نحوه برگزاری تورنمنتهای مختلف.
اواخر دهه 90 میلادی مسابقاتی تحت عنوان لیگ قهرمانان در اروپا شکل گرفت و جایگزین مسابقات بین باشگاهی قبلی در این قاره شد. این مسابقات به دلیل تغییرات صورت گرفته در امر حق پخش آن، مسائل اسپانسرینگ و نیز نحوه برگزاری آن سود مالی بسیاری را برای یوفا به دنبال داشت. یوفا نیز بنا به درخواست مدیر چند باشگاه بزرگ اروپایی ازجمله میلان با این شیوه موافقت کرد و این رویداد شروعی انقلابی در مسابقات بین باشگاههای اروپایی که تا امروز باشکوه به روال خود ادامه میدهد، بود.
سوپر لیگ، چرا و به چه دلیل؟
مسابقات لیگ قهرمانان اروپا با شروع خود علاوه بر سود بسیار خوبی که برای یوفا، نهاد برگزارکننده خود داشت، برای باشگاههای شرکتکننده در آن نیز دارای سود بسیار خوبی بود. باگذشت زمان و نیز افزایش مبلغ نقل و انتقالات بازیکنان و نیز هزینههای جانبی باشگاههای اروپایی عموماً به تراز مثبتی بین درآمد و هزینههای خود نمیرسیدند. بروز پاندومی کرونا نیز بر این قضیه افزود، غولهای بزرگ اروپایی همچون رئال مادرید و بارسلونا با ضررهای بسیاری مواجه شدند و علاوه بر افت شدید درآمدهایشان، با بدهیهای رو به افزایش خود نیز روبرو شدند.
دراینبین ظهور فوق ستارههایی باقیمتهای فرا نجومی نیز مؤثر بود. این باشگاهها با شرایط بد مالیشان توان پرداخت چنین مبالغی را آنهم در دوران کرونا نداشتند و این دلیل دیگری برای سوپرلیگ اروپا بود. آرسن ونگر در سال 2009 وعده چنین مسابقاتی را داده بود و نسبت به وقوع آن اطلاعرسانی کرده بود:
شاید 10 سال دیگر مسابقات جدیدی در اروپا شکل بگیرد؛ اما چرا؟ چون باشگاههای بزرگ اروپایی درآمد مسابقات فعلی برایشان کافی نخواهد بود.
آری، اصلیترین دلیل این مسابقات جنبه مالی آن است. سرمایهگذاران بسیار آماده و پولداری که آماده وقوع غوغایی در فوتبال با پولهایشان هستند.
نمایشی فوتبالی در بستری از پول!
طبق اخبار و مستندات ارائهشده از سوی مراجع خبری معتبر دنیا جوئل گلیزر، مالک منچستر یونایتد، ادوودوارد مدیر اجرایی منچستریونایتد، آندره آ آنیلی، مدیر یوونتوس و فلورنتینو پرز، مدیر رئال مادرید افراد اصلی این هرم هستند گرچه نامی از رومنیگه دراینبین برده نشده اما عدهای او را نیز یکی از حامیان اصلی این مسابقات میدانند که پشت پرده فعالیت میکنند اما مدیر باشگاه بایرنمونیخ ساعتی پس از بمب خبری فوتبال اروپا انصراف بایرنمونیخ از حضور در سوپر لیگ اروپا را اعلام کرد.

بهتر است کمی به آمار و ارقام نگاهی بیندازیم:
درآمد هر یک از تیمها 350 الی 500 میلیون یورو بهصورت پایه است. چیزی بسیار فراتر و غیرقابلتصورتر از درآمد پایه تیمها از لیگ قهرمانان.
حق پخش این مسابقات حدود 2 برابر لیگ قهرمانان مبلغی بین3.5 الی 4 میلیارد یورو است. صندوق JPM یکی از حامیان اصلی با 6 میلیارد یورو سرمایه است این آمار تنها بخشی از جنبه مالی اعظم این رقابتها است؛ اما یک سؤال اساسی دراینبین مطرح میشود: آیا تیمهای متوسط به حال خود رها میشوند؟
خیر در کنار این لیگ، لیگ کنفرانس تشکیل خواهد شد، در این لیگ تیمهای متوسط رقابت میکنند تا به سوپر لیگ برسند، البته که صحت این مورد هنوز بهطورقطع معلوم نیست اما بسیاری از خبرگزاریها از آن نامبردهاند و میتوان محتمل دانست زیرا میتواند از یکنواختی این مسابقات بکاهد.
اما یک دلیل اصلی دیگر وجود دارد. سودها تقسیم نمیشوند! در مسابقات لیگ قهرمانان اروپا حدود 70 درصد آوردههای مالی آن به یوفا میرسد و باقی به تیمها اما این مسابقات توسط مالکان و مدیران تیمها تأسیسشده پس میتوان گفت بیش از 90 درصد درآمد آن به تیمها میرسد و این وجه اصلی تمایز و دلیل اختلاف یوفا و فیفا با این تورنمنت است. با این تورنمنت بخش عظیمی از سود یوفا از بین میرود که اصلاً مسئله کوچک و کماهمیتی نیست.
سوپر جام اروپا خوب یا بد
جواب به این سؤال بسته به نظر و دلایل افراد متفاوت است زیرا بعضیها موافق و بعضی مخالف آن هستند.
شاید با توجه به وضعیت اقتصادی روز فوتبال دنیا چنین سرمایهگذاری بتواند جان تازهای به آن وارد کند، بهخصوص اگر ایده لیگ کنفرانس نیز تحقق یابد فرصتی برای تیمهای درجه 2 اروپایی میشود تا بتوانند با درخشش در آن جام به این مسابقات راه یابند اما دیگر شاهد درخشش یا پدیدههایی همچون تیمهای تازه صعود کرده به لیگ و یا بازی تیمهای کوچک درجه 3 اروپایی برابر غولها نیستیم که این موضوع ممکن است از جذابیت فوتبال بکاهد.
از منظری دیگر طبق تهدیدات یوفا که تیمها از لیگهایشان کنار گذاشته خواهند شد از دو منظر قابل برسی است، اول اینکه شاهد لیگهایی با یک یا دو تیم در اوج قله و تک یا دوقطبی نیستیم و از طرفی دیدارها بین تیمهای معمولی صورت میگیرد که واقعاً چندان جالب نیست.
افزودن دیدگاه جدید