«جدای از بحث سلامت و ضرورت واکسیناسیون عمومی بیاین به زبان ساده ببینیم چرا نوع واکسن برای سفرهای آینده مهمه؟!» این عنوان اولین استوری از رشتهاستوریهایی است که مجید عرفانیان، جهانگرد و فیلمساز، درباره اهمیت واکسیناسیون از نگاه گردشگری، منتشر و در آخرین استوری، از همه دعوت کرده با حمایت از هشتگ «#تأیید_جهانی_واکسن_ایرانی» یا تولید محتوا و هر روشی که صلاح میبینند، این موضوع مهم را از وزارت بهداشت مطالبه کنند.
بحث واکسن، این روزها نه فقط در حوزه سلامت که در حوزه گردشگری هم داغ است. به همین دلیل هم ارمنستان پرطرفدارترین مقصد ایرانیانی شده که به قصد تزریق واکسن و تجربه یک سفر نسبتا ارزان و دردسترس راهی این کشور میشوند و عوارض خروج سنگین، هزینههای فزاینده پرواز و تور و لزوم دوبار سفر به ارمنستان، هم نتوانسته آنها را از این مسیر منصرف کند. اما چرا واکسنزدن این همه مهم است؟ و سؤال مهمتر اینکه جایگاه و کارکرد فعلی واکسنهای ایرانی در زمینه گردشگری چیست؟! برای دانستن پاسخ این سؤالات اجازه بدهید استوریهای صفحه مسترتریپیک (@mrtripic) را که توسط شماری از فعالان حوزه گردشگری در اینستاگرام به اشتراک گذاشته شد، با هم مرور کنیم.
در آزمون چهارگزینهای سفر سوئیس شرکت کنید!
به نوشته عرفانیان، سفارت سوئیس در تهران اعلام کرده که این کشور به جمع کشورهایی پیوسته که درهایشان را به روی توریستها دوباره باز کردهاند. بنابراین سوئیس بعد از اسپانیا و فرانسه و ایتالیا حالا کمکم دارد به جمع مقاصدی که ایرانیان میتوانند برای سفر به آنها برنامهریزی کنند، اضافه میشود اما... یک «اما» در این بین وجود دارد که کار را سخت میکند.
آنطور که عرفانیان در استوریهایش اعلام کرده، وقتی عبارت «sem-admin» را در گوگل جستوجو کنید، به سایتی به آدرس (www.sem.admin.ch) میرسید که در آن اطلاعات مورد نیاز سفر به سوئیس با توجه به شرایط کرونایی وجود دارد و به طور مرتب هم بهروز میشود. در این صفحه توضیح داده شده که فقط کسانی که به طور کامل روند واکسیناسیونشان را انجام داده باشند، اجازه سفر به سوئیس را دارند، اما برای دیدن جزئیات مهمترین اطلاعات مورد نیاز گردشگران حتما باید به لینک چکسفر (Travelcheck) مراجعه کنید.
در این صفحه توضیح داده شده که میتوانید با کلیک روی گزینه آبی رنگ آغاز (Start) بفهمید که آیا شخص شما امکان سفر به سوئیس را دارید یا خیر!
در چند صفحه پیش رو سؤالاتی از شما پرسیده میشود و شما با انتخاب یکی از گزینهها به صفحات بعدی میروید. در صفحه اول، میپرسند که «آیا اطلاعات ورود به سوئیس را میخواهید یا کشور دیگری؟!» اگر گزینه اول (Entering Switzerland) را انتخاب کنید، به صفحه بعدی میروید که باید نوع ارتباطتان با کشور سوئیس را مشخص کنید. در استوری هفتم پیج مسترتریپیک توضیح داده شده که اگر ویزایی داشته باشید که بعد از ماه مارچ 2020 صادر شده باشد، باید گزینه ششم
(a C vida -from 16 March 2020- or D visa issued by Switzerland) را انتخاب کنید و اگر ویزای بلندمدتی دارید که پیش از دوران کرونا دریافت کرده بودید، باید گزینه هیچ کدام (None of the above) را انتخاب کنید. در مرحله بعد، در پاسخ به سؤال «از کدام کشور وارد میشوید؟» اعلام میکنید که قرار است از ایران مسافر سوئیس شوید و گزینه «جمهوری اسلامی ایران» را انتخاب و در صفحه بعد تأیید کنید که با هواپیما به سوئیس خواهید رسید. به قول عرفانیان، اینجا «قسمت قشنگ ماجرا» آغاز میشود!
حالا باید درباره اوضاع واکسنتان توضیح بدهید و چهار گزینه روی میز دارید که عبارتاند از: 1. من به طور کامل واکسن کووید-19 تأییدشده توسط سوئیس، اتحادیه اروپا، سازمان بهداشت جهانی را تزریق کردهام. 2. من واکسن دیگری تزریق کردهام. 3. واکسیناسیون من نیمهکاره است. 4. من واکسن کووید-19 نزدهام.
اگر روی علامت اطلاعات (i) برای گزینه اول، کلیک کنید، فهرست واکسنهای مورد تأیید را میبینید که عبارتاند از: فایزر (Pfizer/Pfizer/BioNTech)، مدرنا (Moderna)، آسترازنکا (AstraZeneca)، جانسوناند جانسون (anssen / Johnson & Johnson)، سینوفارم (Sinopharm / BIBP) و سینوواک (Sinovac). بعد، برای اطمینان همه جوابهایتان را در یک صفحه قابل پرینت، نشان میدهد و این را هم میپرسد که ده روز پیش از سفر را در کجا گذراندهاید. بعد از این مراحل در صفحه آخر نوشته میشود: «شما میتوانید وارد سوئیس شوید البته تحت شرایطی». شرایط هم این است که فرم ورود را از همین صفحه دانلود و تکمیل کنید. همینجا هم نوشته شده که شما بدون تست و قرنطینه میتوانید وارد سوئیس شوید.
حالا چند صفحه به عقب برگردید و این بار گزینه دیگری را انتخاب کنید. در استوری پانزدهم صفحه اینستاگرامی مسترتریپیک، توضیح داده شده که اگر گزینه دوم را انتخاب کنید یعنی بگویید که واکسیناسیونتان را انجام دادهاید، اما با واکسنی که تأییدیه اتحادیه اروپا و سازمان بهداشت جهانی را ندارد و داخلی است، با سؤال دیگری مواجه میشوید و باید پاسخ بدهید که دلیل سفرتان چیست؟ شش جواب ممکن هم پیش رو دارید که عبارتاند از: دیدار خانواده یا پارتنر، دلیل حرفهای، شرایط ویژه، گردشگری/سفرهای دیگر، ترانزیت، موارد دیگر!
حالا اگر بگویید که برای گردشگری میخواهید به سوئیس سفر کنید، این پیام برایتان نمایش داده میشود: «شما میخواهید از یک کشور دارای ریسک، وارد سوئیس شوید ولی ملزومات واکسیناسیون را هم ندارید (یا واکسیناسیونتان کامل نشده یا واکسن ناشناخته زدهاید.) به این دلیل، ورود ممکن نیست.» شستهرفتهاش این میشود که میگویند واکسن شما ناشناخته است، پس نمیتوانید سفر کنید!
تأییدیه واکسن ایرانی را بگیرید!
سؤال بعدی این است که چه باید کرد که همینجا در ایران واکسن ایرانی بزنیم و بتوانیم سفر برویم؟! عرفانیان در استوریهای بعدی مراحل تأیید واکسن را این گونه نوشته است: «پیشابالینی، فاز یک، فاز دو، فاز سه، استفاده محدود، تأیید شده.» او سپس تأکید کرده که اغلب واکسنهای ایرانی در مرحله «استفاده محدود، اجازه استفاده محدود یا زودهنگام» هستند؛ یعنی یک مرحله قبل از «تأیید شده، تأیید برای استفاده کامل».
او در استوری بعدی به خبری اشاره کرده که 29 خرداد در خبرگزاری تسنیم منتشر شده با این تیتر: «واکسیناسیون عمومی با واکسن ایرانی کرونا نیاز به تأیید سازمان جهانی بهداشت دارد؟!» در این خبر آمده که «دبیر ستاد توسعه زیست فناوری» در پاسخ به این سؤال تصریح کرده: «خیر! در حال حاضر واکسنهایی غیر از واکسن کرونا، مثلا واکسنهایی که به کودکان تزریق میکنیم، هیچ یک تأییدیه سازمان جهانی بهداشت را ندارد و ما نیز پیگیر این نیستیم که برای واکسنهای کودکان تأییدیه سازمان جهانی را بگیریم. دلیل اینکـــــه پیگیر اخذ تأییدیه سازمان جهانی بهداشت نیستیم این است که اولا این واکسنها توسط سازمان غذا و داروی کشور خودمان تأیید شدهاند و سازمان جهانی بهداشت، ایران را به عنوان کشوری که تأییدیههایش اعتبار دارد، شناخته است و ثانیا ما نیازی به صادرات این واکسنها نداریم.» معنایش این است که «مسئولان نیازی به تأییدشدن واکسنشان توسط سازمان بهداشت جهانی نمیبینند.» به عبارتی پیشزمینه ذهنیشان این است که هیچ بنیبشری قصد خروج از کشور را ندارد و همه ما در جزیرهای زندگی میکنیم که نیازی به ارتباط با جهان نداریم. آنهایی هم که این نیاز را دارند باید خودشان دست به دامن ارمنستان و روسیه و امارات و امثالهم شوند!عرفانیان در پایان این رشته استوری، تأکید کرده: «تأیید جهانی واکسن ایرانی یک مطالبه است که همه ما باید داشته باشیم؛ هیچ کس انگار به فکر تأیید نیست!» او هشتگ «#تأیید_جهانی_واکسن_ایرانی» را به عنوان یک مطالبه عمومی مطرح کرده و توضیح داده: «این مطالبه باید در دستور کار مسئولین وزارت بهداشت باشد؛ نه برای صادرات و پول بلکه برای سلامت و رضایت مردم.»
افزودن دیدگاه جدید