اولین حضور ورزشکاران اصفهانی در المپیک به بیش از نیم قرن بیش باز میگردد؛ اما مدالآوری ورزش نصفجهان در این رویداد به همین اندازه به طول انجامید تا حسرت بیمدالی قدمتی به اندازه حضور در این رویداد بزرگ داشته باشد. در گذشته روال کسب سهمیه یا ورودی برای المپیک مطرح نبود و ورزشکاران و تیمهای برتر با درنظرگرفتن فاکتورهایی نظیر قهرمانی در قاره یا برتربودن در ورزش یک کشور برای حضور در این فستیوال بزرگ ورزشی انتخاب میشدند.
از دو دهه گذشته تاکنون، مسیر راهیابی به المپیک دشوارتر از گذشته شده و ورزشکاران باید پیچ و خمهای بسیاری را برای رسیدن به این میدان با اهمیت پشت سر بگذارند که این موضوع باعث شده تا صرف حضور در المپیک نیز یک موفقیت برای ورزشکاران حرفهای قلمداد شود. با توجه به اهمیت موضوع، در این گزارش مروری خواهیم داشت بر ورزشکارانی که از گذشتههای دور تاکنون سهمیه المپیک را کسب کردهاند و نامشان برای همیشه در تاریخ ورزش نصف جهان ثبت شده و با مسافران اصفهانی المپیک از توکیو 1694 تا ریو 2016 همسفر شدیم.
المپیک 1964 توکیو
رضا استکی: استکی که قهرمانی کشور در دسته 80 کیلوگرم را کسب کرده بود، در لیست تیم ملی برای حضور در المپیک توکیو جای گرفت. در برخی منابع خبری از حضور استکی در المپیک رم یاد شده، اما پیگیریها نشان میدهد توکیو اولین حضور رسمی او بوده است. این وزنهبردار بعدها به عنوان مربی نیز حضور در چند دوره المپیک را تجربه کرد تا یکی از المپینهای باسابقه ورزش نصفجهان لقب بگیرد.
محمدحسین غفوریزاده: این دونده اصفهانی که با درخشش در مسابقات قهرمانی کشور، به عضویت تیم ملی درآمده بود، در مسابقات دوستانه عراق، اولین حضور بینالمللی را تجربه کرد. غفوریزاده در مسابقات قهرمانی کشور سال 44، رکورد 400 متر ایران را شکست و برای المپیک 1964 توکیو به کاروان ورزشی ایران ملحق شد. غفوریزاده در مسابقات 400 متر المپیک به خط پایان رسید و با رتبه پنجاهم به کارش در المپیک پایان داد.
المپیک 1972 مونیخ
پیروز آدمیت: ورزشکاران شمشیربازی ایران برای اولینبار در المپیک 1972 شرکت کردند که پیروز آدمیت و علیاصغر پاشاپور، دو نماینده ایران بودند. آدمیت که در اسلحه اپه فعالیت داشت، به دلیل سکونتش در اصفهان، ورزشکار این استان محسوب میشد و در المپیک در رده پنجاهونهم ایستاد. آدمیت که سابقه قهرمانی در بازیهای آسیایی را دارد، سالهاست در فرانسه سکونت دارد.
وارتکس پارسانیان: مشتزنی یا بوکس در ادوار مختلف المپیک حضور داشته، اما اولین حضور اصفهانیها به المپیک مونیخ باز میگردد که وارتکس پارسانیان در جمع ملیپوشان اعزامی جای داشت. پارسانیان که سابقه کسب مدال آسیایی را نیز دارد، در المپیک یک برد کسب کرد که تنها برد ملیپوشان ایرانی در این دوره بود.
المپیک 1976 مونترال
فضلالله دهخدا: حضور رضا استکی در تیم ملی وزنهبرداری به عنوان مربی، باعث شد تا فضلالله دهخدا، وزنهبردار جوان اصفهانی فرصت حضور در میدان بزرگ المپیک را پیدا کند. دهخدا که در دسته 56 کیلوگرم وزنه میزد، در مونترال به روی تخته رفت، اما به رتبهای بهتر از هشتمی المپیک دست نیافت.
مرادعلی شیرانی: این کشتیگیر اصفهانی با اینکه سنوسال کمی داشت، توانست در مسابقات انتخابی تیم ملی، حریفانش را شکست دهد و به عضویت تیم ملی دربیاید. شیرانی در کشتی فرنگی عضو تیم ملی کشورمان بود و با اینکه به رتبه ششم رسید، عنوان او بهترین نتیجه بین سایر ملیپوشان به حساب می آمد.
داریوش موحدی: با قهرمانی تیم ملی واترپلو در بازیهای آسیایی تهران، مجوز حضور در المپیک به این تیم داده شد تا واترپلوی کشورمان در یک میدان بزرگ حضور یابد. مرتضی شریعت و داریوش موحدی دو اصفهانی در ترکیب تیم ملی برای بازیهای آسیایی بودند؛ اما برای المپیک، سرمربی رومانیایی تیم ملی، تنها موحدی را به همراه برد.
گیتی محبان و مریم آچاک: قهرمانی تیم ملی شمشیربازی بانوان کشورمان در اسلحه فلوره در بازیهای آسیایی تهران، باعث شد تا مجوز راهیابی به المپیک به این تیم داده شود. در این تیم چهارنفره، مریم آچـاک و گیتی محبان، دو بانوی شمشیرباز اصفهانی حضور داشتند که تجربه رقابت در کنار بهترینهای دنیا را پیدا کردند.
المپیک 1988 سئول
محمدرضا باجول: دوران اوج باجول با اعزام تیم ملی دوچرخهسواری کشورمان به المپیک 1988 همزمان بود تا این رکابزن اصفهانی در لیست کاروان ایران جای بگیرد. باجول که سابقه حضور در رویدادهای بینالمللی متعددی را در کارنامه داشت، یکی از هفت رکابزن تیم ملی ایران بود که با رتبه بیستوچهارمی به خط پایانی رسید.
المپیک 1996 آتلانتا
محمد طلایی: پس از سالها که کشتی اصفهان نمایندهای در تیم ملی نداشت، محمد طلایی با قهرمانی در کشور و شکست رقیبان در مسابقات انتخابی، دوبنده تیم ملی در المپیک آتلانتا را به تن کرد. طلایی که در وزن 57 کیلوگـرم در ترکیب تیـم ملی کشتی آزاد ایران حضور داشت، با کسب رتبه ششمی به کارش پایان داد.
المپیک سیدنی 2000
محمد طلایی: چهار سال بعد نیز محمد طلایی تنها نماینده ورزش اصفهان در کاروان ایران بود. طلایی در سیدنی در وزن 63 کیلوگرم کشتی آزاد به روی تشک رفت و به مقام چهارمی رسید تا دستش از مدال، کوتاه بماند؛ هرچند که اگر قانون سوم مشترک در آن زمان اجرا میشد، طلایی هم جزو مدالآوران المپیک به شمار میرفت.
المپیک 2004 آتن
سجاد مرادی: این ورزشکار اهل چهارمحال از سن کودکی تحت پوشش باشگاه ذوبآهن قرار گرفته و از این رو حضور او در میادین بینالمللی به نام اصفهان ثبت میشد. مرادی که معروفترین دونده دوهای استقامت ایران محسوب میشود، با کسب سهمیه ورودی المپیک، راهی این رقابتها شد و در دوی 800 متر به عنوان شصتویکم رسید.
المپیک 2008 پکن
سجاد مرادی: این دونده استقامت در دومین تجربه حضور در المپیک، ورودی دو ماده ۸۰۰ متر و ۱۵۰۰ متر را کسب کرد. مرادی که این بار با تجربه برتر شده بود، در دوی 800 متر با رتبه نهمی به کارش پایان داد که برای دوومیدانی ایران نتیجه خوبی به شمار میرفت.
رشید شریفی: صراف ناگهانی حسین رضازاده از حضور در المپیک، باعث شد تا شانس به وزنهبردار دسته فوقسنگین اصفهان رو کند؛ اما این وزنهبردار جوان اهل لنجان که فرصت فاصله کوتاهی برای آمادهشدن برای رقابت با برترینهای دسته فوقسنگین دنیا داشت، به عنوانی بهتر از ششم دست پیدا نکرد.
اوشین ساهاکیان، جواد داوری، محمدرضا اکبری: تیـم ملی بسـکتبال ایران با قهرمانی در آســیا توانسـت سـهمیه المپیـک را دریافت کند تا بــرای دومینبـار در این رویـداد بزرگ شرکت کند. در آن مقطع اصفهانیها، حضور پرتعدادی در تیم ملی داشتند؛ اما در نهایت اوشین ساهاکیان، جواد داوری، محمدرضا اکبری سه بازیکنی بودند که مسافر المپیک شدند. تیم ملی بسکتبال ایران در پکن، نتیجه پنج دیــدارش را واگذار کرد و در رده یازدهمی قرار گرفت.
محمد علیرضایی: تا پیش از مسـابقات المپیک پکن، شـناگران ایرانی با سهمیه وایلد کارت جواز حضور در مسـابقات المپیک را پیدا میکردند، اما محمد علیرضایی در مسابقات انتخابی المپیک پکن با ثبت رکورد ورودی توانست به عنوان نخســتین شناگری که سهمیه به دســت آورده، راهی المپیک شــود. هرچند که در مسابقات المپیک پکن به دلیل همگروهی با شناگر رژیم صهیونیستی به آب نزد.
رضا نادریان: پیروزی تکواندوکار 18 ساله اصفهانی مقابل یکی از باتجربهترین تکواندوکاران ایران یکی از شگفتیهای ورزش کشور بود. رضا نادریان با کسب سهمیه المپیک پکن، یکــی از دو تکواندوکار ایرانی بود که روی شیاب چانگ رفت؛ اما تجربه کم بینالمللی این ورزشکار، مانع از آن شد که بتواند به توفیقی دست پیدا کند و خیلی زود با المپیک وداع کرد.
المپیک 2012 لندن
رضا قاسمی: این دونده دوهای سرعت پس از حضور در چندین مرحله انتخابی المپیک، توانست به ورودی تعیینشده در ماده 100 متر دست پیدا کند. قاسمی در مرحله مقدماتی دوی 100 متر به عنوان چهارمی رسید؛ اما در دور دوم به دلیل عدم کسب حد نصاب زمانی از حضور در نیمه نهایی بازماند.
احمدرضا طالبیان: این قایقران که سابقه قهرمانی در بازیهای آسیایی را نیز دارد، در مسابقات آسیایی جواز حضور در المپیک را به دست آورد. طالبیان در دور اول با کسب رتبه شش از بین هفت نفر گروه B راهی دور بعد شد؛ اما با قرارگرفتن در رده هجدهم از بین 22 شرکتکننده در کایاک 100 متر از حضور در نیمه نهایی بازماند.
سهراب مرادی: این وزنهبردار اهل شهرستان لنجان که در آسیا قهرمان شده بود، با رسیدن به حدنصابهای لازم به عنوان وزنهبردار دسته 85 کیلوگرم به کاروان ایران در لندن ملحق شد. مرادی که قبل از اعزام درگیر مصدومیت و برخی حواشی شده بود، با سه حرکت ناموفق در مرحله یکضرب از دور رقابتها حذف شد.
سجاد مرادی: هتتریک المپیکی مرادی با کسب سهمیه دوی 800 متر محقق شد. مرادی که با کسب عنوان نفر دوم گروه هشت نفره خود راهی نیمهنهایی شد، در این مرحله با قرارگرفتن در رده شش گروه هشتنفره از رسیدن به فینال این ماده بازماند.
المپیک 2016 ریو
سهراب مرادی: دومین حضور المپیکی مرادی در دسته 94 کیلوگرم رشته وزنهبرداری با قهرمانی همراه بود و شیرمرد لنجانی طلسم مدالنگرفتن اصفهانیها را با خوشرنگترین مدال باطل کرد. سهرابِ ورزش نصفجهان، با بالابردن وزنه ۴۰۳ کیلوگرم در مجموع موفق به کسب مدال طلا شد تا المپیک ریو، مبدئی برای مهمترین اتفاق ورزش قهرمانی قلمداد شود.
سجاد مردانی: این تکواندوکار دسته سنگینوزن که در پروسهای دشوار جواز حضور در المپیک را پیدا کرد، یکی از اعضای پرامید کاروان کشورمان برای مدالآوری بود. مردانی در وزن 80 کیلوگرم با غلبه بر حریفان به مرحله یکچهارم نهایی دست پیدا کرد و در این مرحله با قبول شکست مقابل تکواندوکار انگلیس از دور مسابقات کنار رفت.
رضا قاسمی: این دونده فلاورجانی که سابقه کسب اولین مدال دوهای سرعت ایران در آسیا را دارد، برای دومین دوره متوالی راهی المپیک شده بود؛ اما در مرحله مقدماتی ۱۰۰ متر هفتم شد و از صعود به دور بعد بازماند. قاسمی در حال حاضر برای سومین حضور المپیکی تلاش میکند.
امیر غفور: تیم ملی والیبال کشورمان برای نخستینبار در المپیک حضور یافت و امیر غفور، ملیپوش کاشانی که طی ده سال اخیر یکی از مهرههای کلیدی تیم ملی والیبال بوده، در ترکیب نهایی تیم ملی در ریو جای گرفت. تیم والیبال ایران که از مرحله گروهی صعود کرده بود، با شکست مقابل ایتالیا به مرحله نیمهنهایی نرسید تا دست غفور و همبازیهایش از کسب مدال کوتاه بماند.
گلنوش سبقتاللهی: این بانوی تیرانداز اصفهانی با کسب ورودی، نامش را به عنوان اولین بانوی اصفهانی که در یک رشته انفرادی و با کسب سهمیه راهی المپیک شده، ثبت کرد. سبقتاللهی در تپانچه بادی 10 متر زنان به مصاف حریفان رفت و با قرارگرفتن در جایگاه بیستویکم از صعود به فینال بازماند. او در تپانچه 25 متر زنان نیز از رسیدن به نیمهنهایی المپیک بازماند.
افزودن دیدگاه جدید